Covid 19

Važna obaveštenja

21. jun 2021.

 

GRČKA – VAŽEĆI USLOVI ZA ULAZAK U PERIODU OD 19.06. DO 26.06.2021.

 

USLOVI – PROTOKOL ZA ULAZAK – PUTOVANJE U R. GRČKU
(preuzeto 21.06.2021. godine sa zvaničnog sajta R. Grčke https://travel.gov.gr/):

Grčka je otvorila svoje granice 14. maja na bezbedan i praktičan način.

U daljem tekstu pružamo vam uputstva, korak po korak, o tome kako da se pripremite uoči putovanja u Grčku, počevši od 14. maja.

Ova uputstva uspostavljena su kako bi osigurala zaštitu vašeg zdravlja, kao i zdravlja vaših voljenih i svih angažovanih u pružanju bezbednog doživljaja gostoprimstva:

– Počevši od 14. maja, putnici koji ulaze u Grčku u obavezi su da poseduju potvrdu o negativnom rezultatu PCR laboratorijskog testa na COVID-19, ne starijem od 72 sata pre vremena ulaska u zemlju. Ovaj test obavezan je za sve turiste (uključujući i decu preko 12 godina starosti), nezavisno od epidemiološke situacije u zemlji iz koje dolaze.

– Potvrda o negativnom testu nije neophodna za sve putnike koji su u potpunosti vakcinisani, odnosno ukoliko je prošlo 14 dana od revakcinacije, a koji imaju relevantnu potvrdu.

Prihvatljive vakcine su, između ostalih: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

– Potvrda o negativnom PCR testu nije neophodna ukoliko je putnik bio pozitivan na korona virus u prethodnih 2 do 9 meseci. Ovo može biti dokazano pozitivnim rezultatom na PCR molekularni ili antigenski test urađen u laboratoriji, ili lekarskim uverenjem u kojem se navodi da je nosilac bio pozitivan na infekciju izazvanu virusom SARS-CoV-2 (odnosno da je preležao korona virus).

– Postoji mogućnost da se svakom putniku koji ulazi u Grčku, nezavisno od potvrde koju poseduje, obavi nasumično testiranje. Ukoliko budete odabrani za ovo testiranje molimo vas da imate na umu da je testiranje obavezno. Ukoliko odbijete da uradite test nadležni organi imaju pravo da vam uskrate ulazak u Grčku. Biranje lica koja će se testirati vrši se ciljnim sistemom uzrokovanja ,,EVA”, koji se koristio i tokom letnje sezone 2020. godine.

– Važna napomena: Ulazak turista u Grčku ne zavisi isključivo od vakcinacije. Davanje na uvid potvrde o vakcinaciji značajno olakšava procedure za ulazak u zemlju. Međutim, ni u jednom slučaju potvrda o vakcinaciji ili o postojećim antitelima ne predstavlja vrstu ,,pasoša”.

– Zemlje čijim državljanima je dozvoljen ulazak, pod gore navedenim uslovima, a bez obavezne naknadne samoizolacije su: zemlje-članice EU i zemlje Šengen zone, SAD, UK, Izrael, Srbija, UAE, Novi Zeland, Australija, Južna Koreja, Tajland, Ruanda, Singapur, Ruska federacija, Severna Makedonija, Kanada, Belorusija, Bahrein, Katar, Kina, Kuvajt, Ukrajina, Crna Gora i Saudijska Arabija.

– Državljane zemalja van EU savetujemo da biraju direktne letove do Grčke. U suprotnom slučaju putnici moraju poštovati pravila u svakoj zemlji kroz koju prolaze do krajnjeg odredišta. Putnicima je dozvoljeno da uđu u Grčku kroz bilo koji međunarodni aerodrom i kroz luke Patra, Igumenica i Krf.

Putnicima je dozvoljen ulaz kopnenim putem preko graničnih prelaza Promahonas i Ormenio (24 časa), kao i Evzoni i Nimfea (od 7 do 23 časa).

Krstarenje i jedrenje je dozvoljeno. Pomorske veze sa Albanijom i Turskom su privremeno obustavljene.

USLOVI ZA TURISTE

Pre ulaska u zemlju:

– Turisti moraju popuniti elektronski formular (Passenger Locator Form – PLF), ne kasnije od 23:59 dan pred ulazak u Grčku. Za više informacija, molimo kliknite ovde.

Pred polazak na put potrebno je da se svi putnici uvere da sa sobom imaju važeće potvrde o svom zdravstvenom stanju. Važeća dokumentacija obuhvata:

– Negativan PCR molekularni test urađen u laboratoriji; test se mora uraditi do 72 sata pre ulaska u zemlju.

– Negativan antigenskigenski (rapid) test urađen u laboratoriji; test se mora obaviti do 48 sati pre ulaska.

– Potvrda o vakcinaciji koju izdaje nadležna institucija.

– Potvrda da je lice preležalo virus SARS-CoV-2, izdata od strane državne institucije ili ovlašćene laboratorije.

– Potvrda o pozitivnom rezultatu na PCR molekularni ili antigenski test, u kojoj se navodi da se lice oporavilo od infekcije izazvanom SARS-CoV-2 virusom. Ovaj test mora biti urađen najmanje 2, a najviše 9 meseci pre ulaska u zemlju.

Sve potvrde moraju sadržati informacije od značaja, odnosno broj doza vakcine i datume primanja istih, na engleskom, nemačkom, francuskom, italijanskom, španskom, ili ruskom jeziku, a puno ime i prezime lica mora biti potpuno isto kako je navedeno u pasošu ili u drugoj validnoj putnoj ispravi.

Tokom ulaska:

Putnici koji pristižu u Grčku podležu:

– Nasumičnom RAPID antigenskom testiranju na mestima ulaska u zemlju. Lica kojima će se raditi test birana su ciljnim sistemom uzrokovanja ,,EVA”.

– Obaveznoj izolaciji, ukoliko je rezultat nasumičnog testiranja pozitivan na SARS-Cov-2. U ovom slučaju, putnik i lica koja putuju zajedno sa njim biće smešteni u hotele predviđene za karantin, gde će im biti urađen PCR test u cilju utvrđivanja tačnosti prvobitne dijagnoze. Gosti će ostati u hotelima ove namene najmanje 10 dana. Troškove boravka u ovim hotelima pokriva Republika Grčka.

Poštovanje zdravstvenih protokola tokom putovanja ali i tokom boravka u Grčkoj od ključnog je značaja za bezbednost svih nas i za brzi povratak u normalnost.

—–

Napomena, tekst je preuzet 20.06.2021. godine sa zvaničnog sajta R. Grčke https://travel.gov.gr/), podložan je izmenama i preporučuje se da se na zvničnom sajtu, pre putovanja, provere uslovi za putovanje u Grčku.

Mreža agenata

Naše usluge možete iskoristiti i preko subagenata u najbližem gradu